Predstavitev projekta v Goriški knjižnici

datum: 29.08.2014

kategorija: Novice

V četrtek 28. avgusta je v dvorani Goriške knjižnice Franceta Bevka v Novi Gorici potekala prireditev s predstavitvijo rezultatov projekta Film za vse in s projekcijo tekom projekta nastalih kratkih filmov.

Potek projekta in rezultate več kot enoletnega dela je obiskovalcem prireditve skupaj z nekaterimi udeleženci usposabljanj predstavil Tomi Ilijaš, predstavnik Rotary kluba Nova Gorica. Poleg številnih obiskovalcev so se prireditve udeležili tudi nekateri tečajniki – s svojo prisotnostjo pa so nas razveselili tudi mentorji z delavnic, ki so udeležencem podelili priznanja za udeležbo na usposabljanjih.

Predstavnik Rotary kluba, Tomi Ilijaš<br />
(foto: Robert Bremec)

Glavni cilj projekta Film za vse je bil različnim invalidom ponuditi specifična znanja, s katerimi bi povečali njihove možnosti za zaposlitev na kulturnem področju, ter jim hkrati omogočili kakovostno udejstvovanje na področju filmske in video dejavnosti. Projekt, ki je začel sredi leta 2013 sta delno financirala Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za kulturo RS.

Usposabljanj – vseh skupaj je bilo kar za tristo šolskih ur – se je udeleželi preko trideset različnih invalidov. Sodelovali so člani različnih invalidskih organizacij, saj pri vključevanju v projektne aktivnosti ni bilo omejitev glede vrste ali stopnje invalidnosti. Organizatorji priznavajo, da je to pred njih postavljalo dodatne zahteve, predvsem glede arhitektonske in komunikacijske dostopnosti, ter jim včasih tudi oteževalo delo, a hkrati poudarjajo, da na ta način doseženi rezultati prinašajo prav posebno dodatno vrednost.

Podelitev priznanj udeležencem delavnic<br />
(foto: Robert Bremec)

Zaključek četrtkove prireditve je bil seveda v znamenju filmov. Pripravljena je bila projekcija dvanajstih kratkih filmov in reportaž, ki so nastali tekom projekta. Gledalci so bili enotnega mnenja, da so filmski izdelki dobri in da bi si z veseljem ogledali še kakšnega. Skupina filmskih ustvarjalcev, ki je tekom projekta pridobila ustrezna filmska znanja, pa je obljubila, da bo tudi po zaključku projekta poskrbela za zanimive filmske izdelke!

Prireditev s filmsko projekcijo v Goriški knjižnjici<br />
(foto: Robert Bremec)