Filmska in video tehnika

Delavnica je že zaključena.

Seznanili se bomo s filmsko in video opremo in njeno uporabo.

Spoznali bomo delo s kamero, s snemalniki zvoka, z lučmi, naučili se bomo usklajevati vse naprave ter preskusili delo v različnih pogojih. Seznanili se bomo z osnovami filmske fotografije: kompozicija posnetka, gibanje kamere, pravilno kadriranje dialogov, snemanje v prostoru in na prostem. Razloženo bo usklajeno snemanje z več kamerami na filmskem oziroma video setu. Na kratko si bomo ogledli tudi delo scenografa in kostumografa.

Delavnice za delo s kamero in osvetljevanje bo vodil Goran Stoisavljević.

Goran Stoisavljević

Goran Stoisavljević je leta 1989 diplomiral na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu, na Katedri kamere. Podiplomsko izpopolnjevanje s področja filmskega in TV osvetljevanja pa je leta 1995 opravil na FAMU v Pragi pri prof. Jaromiru Šofru. Kot štipendist se je po končanem študiju zaposlil na TV Koper-Capodistria, kjer kot režiser dela še danes, vrsto let pa je delal kot mojster snemalec in direktor fotografije na različnih projektih. Režira oddaje, reportaže in kratke dokumentarno-igrane filme. V okviru Izobraževalnega središča RTV Slovenija aktivno sodeluje pri pripravi in vodenju izobraževalnih programov s področja snemanja slike. Je predavatelj na Višji strokovni šoli za fotografijo in oblikovanje materialov Srečka Kosovela v Sežani, od l. 2011 pa tudi član komisije za potrjevanje NPK za snemalce in kamermane.

 

Delavnice o zvoku in avdio tehniki bo vodil Boštjan Perovšek.

Boštjan Perovšek

Boštjan Perovšek je utemeljitelj nove glasbene zvrsti, bioakustične glasbe, ki temelji na zvokih živali, še posebno žuželk. Posebnost te glasbe je, da ni vzorčena (semplirana) in nato izvajana s klaviaturami, temveč posega na področje zvočnih sinonimov, ki jih upošteva kot module, razvrščene v glasbeni partituri. Na tem področju že 30 let sodeluje s skupino za eksperimentalno glasbo SAETA in nastopa tako doma kot v svetu. Je avtor glasbe za več filmov in scenskih del. V letih 2007 in 2008 je sodeloval pri produkciji dokumentarnih filmov, ki so nastajali v glavnem v okviru nacionalne TV SLO. Poleg teh je sodeloval še pri manjših video produkcijah, med katerimi izstopa film Gozd v srcu Evrope, za katerega je prispeval glasbo in celotno zvočno podobo.